Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zapiekane klapsy drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Smaczne i kolorowe danie na obiad.

Zapiekane klapsy drobiowe

Składniki:

Zapiekane klapsy drobiowe

 

  • 500 g mielonego mięsa indyka
  • kajzerka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 2 żołte papryki
  • ¾ szklanki passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • oregano

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane klapsy drobiowe
Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie. Do mięsa dodać cebule, czosnek, jajko i odsączoną bułkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na gładką masę i uformować dość duże klopsiki. Podsmażyć je na złoto przez kilka minut, odstawić. Papryki umyć, pokroić w kwadraty, i podsmażyć, aby lekko zmiękły. W naczyniu żaroodpornym wylać passatę pomidorową, wyłożyć pulpety, pomidorki oraz paprykę, posypać oregano. Zapiec w piekarniku ok. 20-25 min. w temp. 180 st. C.
Podawać z ryżem.

Tagi:

mięso indyk