Sposób przygotowania:
Zapiekane łódeczki ziemniaczane
Ziemniaki dokładnie wyszorować i umyć, ugotować w mundurkach prawie do miękkości w osolonej wodzie. Paprykę, czosnek, cebulę, kiełbasę pokroić w kostkę. Podsmażyć warzywa na patelni, gdy zmiękną dodać kiełbasę, po paru minutach podlać odrobiną wody. Odparować większości doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki przekroić na pół ostrym nożem i wydrążyć miąższ łyżeczka zostawiając ok. 5mm warstwy. Ok. 3/4 wydrążonego miąższu pokroić i dodać do podsmażonych warzyw z kiełbasą. Całość wymieszać i ewentualnie doprawić. Połówki ziemniaków napełnić farszem, posypać tartym serem i posypać oregano. Zapiekać w 180st. C aż ser się rozpuści. Podałam z maślanką.
Majcia
Majcia