Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Zapiekane mielone z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kiedy się Wam znudziły tradycyjne kotlety mielone, proponuję przygotować aromatyczne kotlety wieprzowe z dodatkiem papryki. Możemy przygotować na różne uroczystości lub rodzinny obiad.

Zapiekane mielone z papryką

Składniki:

Zapiekane mielone z papryką

 

  • Składniki na mielone:
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przyprawy Gyros
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Jajko
  • Składniki Pozostałe:
  • Olej do smażenia
  • 700 g passaty
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka oregano
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 10 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Zapiekane mielone z papryką

I

Zapiekane mielone z papryką
Przygotowanie wszystkich składników na przygotowanie kotletów mielonych i smażenie na rozgrzanym oleju.

1. Mięso przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą, przyprawę Gyros, sól, dodaję obraną drobno pokrojoną jedną cebulę, wlewam śmietanę. Mięso dokładnie wyrabiam, robię okrągłe kotlety i smażę na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układam w naczyniu żaroodpornym.

II

Zapiekane mielone z papryką
Przygotowanie warzyw, cukini, cebuli oraz papryki i ułożenie między kotletami mielonymi.

2. Pozostałe cebule obieram, kroję w krążki, układam pomiędzy kotletami.
3. Cukinie obieram, kroję w pół plasterki, również układam pomiędzy kotletami.
4. Papryki myję, usuwam nasiona, kroję w paseczki, układam na kotletach.

III

Zapiekane mielone z papryką
Przygotowanie sosu i polanie sosem kotletów.

5. Passatę wlewam do naczynia, wsypuje oregano, cukier, paprykę ostrą, mieszam i polewam kotlety.
6. Zapiekam wszystko w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
7. Pięć minut przed końcem zapiekania posypuję serem żółtym starty na tarce o dużych oczkach.

IV

8. Gotowe.
9. Smacznego.