Sposób przygotowania:
Zapiekane mielone z paprykąI
1. Mięso przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą, przyprawę Gyros, sól, dodaję obraną drobno pokrojoną jedną cebulę, wlewam śmietanę. Mięso dokładnie wyrabiam, robię okrągłe kotlety i smażę na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układam w naczyniu żaroodpornym.
II
2. Pozostałe cebule obieram, kroję w krążki, układam pomiędzy kotletami.
3. Cukinie obieram, kroję w pół plasterki, również układam pomiędzy kotletami.
4. Papryki myję, usuwam nasiona, kroję w paseczki, układam na kotletach.
III
5. Passatę wlewam do naczynia, wsypuje oregano, cukier, paprykę ostrą, mieszam i polewam kotlety.
6. Zapiekam wszystko w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
7. Pięć minut przed końcem zapiekania posypuję serem żółtym starty na tarce o dużych oczkach.
IV
8. Gotowe.
9. Smacznego.