Sposób przygotowania:
Zapiekane naleśniki
Masło stopić i ostudzić. Do przesianej mąki dodać sól, proszek do pieczenia oraz jajka i zimny tłuszcz , miksować z dodatkiem mleka i wody do uzyskania gładkiego ciasta, usmażyć chrupiące i troszkę grubsze naleśniki. Masa serowa: Ser utrzeć z cukrem ( cukier dodajemy do swojego smaku ja dałam 4 łyżki) i 1 jajkiem oraz 1 żółtkiem, dodać jabłka pokrojone w kostkę i rodzynki, dokładnie wymieszać. Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie rozcierać palcami, aż wszystkie składniki się połączą i dadzą nam kruszonkę. Na środku naleśnika ułożyć porcję sera i zwinąć w ruloniki. Formę do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć w niej naleśniki, posmarować lekko ubitym białkiem, posypać kruszonką i rodzynkami. Zapiekać naleśniki w temp. 200 st kilka minut, aż naleśniki się zrumienią. Podawać gorące, można dodatkowo delikatnie posypać cukrem pudrem, ale to nie jest konieczne.