iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zapiekane naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Takie naleśniki są bardzo pożywną kolacją, można zrobić bez kruszonki, ale ona nadaje im wyjątkowego smaku.

Zapiekane naleśniki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekane naleśniki

 

  • naleśniki:
  • 35 dag mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • Masa serowa:
  • 1/2 kg białego sera
  • 2 jajka
  • cukier
  • 2 jabłka
  • 5 dag rodzynek
  • Kruszonka:
  • 5 dag zimnego masła
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki otrąb pszennych
  • Dodatkowo:
  • rodzynki
  • masło

Sposób przygotowania:

Zapiekane naleśniki
Masło stopić i ostudzić. Do przesianej mąki dodać sól, proszek do pieczenia oraz jajka i zimny tłuszcz , miksować z dodatkiem mleka i wody do uzyskania gładkiego ciasta, usmażyć chrupiące i troszkę grubsze naleśniki. Masa serowa: Ser utrzeć z cukrem ( cukier dodajemy do swojego smaku ja dałam 4 łyżki) i 1 jajkiem oraz 1 żółtkiem, dodać jabłka pokrojone w kostkę i rodzynki, dokładnie wymieszać. Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie rozcierać palcami, aż wszystkie składniki się połączą i dadzą nam kruszonkę. Na środku naleśnika ułożyć porcję sera i zwinąć w ruloniki. Formę do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć w niej naleśniki, posmarować lekko ubitym białkiem, posypać kruszonką i rodzynkami. Zapiekać naleśniki w temp. 200 st kilka minut, aż naleśniki się zrumienią. Podawać gorące, można dodatkowo delikatnie posypać cukrem pudrem, ale to nie jest konieczne.
Zapiekane naleśniki
Na usmażone naleśniki położyć porcję sera i zwinąć
Zapiekane naleśniki
Do formy ułożyć zwinięte naleśniki, posypać resztą składników
Zapiekane naleśniki
Naleśniki nawet na zimno smakują bardzo dobrze