Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Zapiekane naleśniki z farszem warzywno-mięsnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne naleśniki w wersji wytrawnej: z farszem z mięsa mielonego i warzyw, zapieczone z serem żółtym.

Zapiekane naleśniki z farszem warzywno-mięsnym

Składniki:

Zapiekane naleśniki z farszem warzywno-mięsnym

Na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju do ciasta + olej do smażenia naleśników

Na farsz:

 

  • kilka plastrów sera żółtego
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Zapiekane naleśniki z farszem warzywno-mięsnym

ETAP 1:

Zapiekane naleśniki z farszem warzywno-mięsnym
Przygotowujemy farsz z mięsa mielonego i warzyw

Przygotowujemy farsz.
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę smażymy na rozgrzanym oleju.

Dodajemy resztę warzyw i smażymy, aż będą miękkie. Dodajemy mięso mielone, smażymy.

Dodajemy passatę pomidorową, bulion, sól, pieprz, oregano, słodką i ostrą paprykę mieloną.

Podgrzewamy, mieszając, aż sos się zredukuje - farsz powinien być gęsty.

ETAP 2:

Zapiekane naleśniki z farszem warzywno-mięsnym
Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy cienkie naleśniki

Smażymy naleśniki
Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i miksujemy do połączenia się wszystkiego w jednolite ciasto.

Odstawiamy je na 30 minut, a następnie miksujemy krótko i smażymy.

W tym celu na lekko natłuszczoną olejem, rozgrzaną patelnię wylewamy porcje ciasta i smażymy z obu stron na cieniutki placuszek.

ETAP 3:

Zapiekane naleśniki z farszem warzywno-mięsnym
Na każdym naleśniku układamy porcję farszu

Na każdym naleśniku układamy porcję farszu. Naleśniki zwijamy w ruloniki.

ETAP 4:

Zapiekane naleśniki z farszem warzywno-mięsnym
Naleśniki układamy obok siebie w blaszce do zapiekania

Naleśniki układamy obok siebie w naczyniu do zapiekania.

ETAP 5:

Zapiekane naleśniki z farszem warzywno-mięsnym
Na naleśnikach układamy kawałki sera

Naleśniki polewamy ketchupem, przykrywamy kawałkami sera i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez ok. 20 minut.