AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Nalesniki zapiekane z sosem beszamelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bazyliowe naleśniki faszerowane kuskusem, papryką, pomidorami i mozzarellą. Zapiekane z beszamelem i serem żółtym. To propozycja na obiad. Polecam, bo bardzo dobre :-)

Nalesniki zapiekane z sosem beszamelowym Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Nalesniki zapiekane z sosem beszamelowym

Na naleśniki

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody ( najlepiej gazowanej, ja użyłam zwykłej mineralnej)
  • odrobina oleju
  • garść listków bazylii
  • sól ziołowa

Na farsz

Na beszamel

 

  • starty żółty ser do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:

Nalesniki zapiekane z sosem beszamelowym
Naleśniki: Do wysokiego naczynia wlałam mleko, dodałam listki bazylii i zmiksowałam razem. Następnie dodałam mąkę, dwa jajka, wodę, odrobinę oleju i sól ziołową i dalej miksowałam na gładkie ciasto. Usmażyłam naleśniki.

Farsz: 1.5 szklanki suchego kuskusu zalałam wrzącą wodą. Na patelni zeszkliłam cebulę pokrojoną w kostkę, dodałam ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Następnie dorzuciłam paprykę pokrojoną w kostkę i pomidora. Chwilę razem posmażyłam.

Dodałam napęczniały kuskus, łyżeczkę pasty curry, świeżo mielony czarny pieprz, sól, trochę kminku i czosnku niedźwiedziego, wszystko razem wymieszałam. Gdy farsz lekko wystygł dodałam pokrojoną mozzarellę.

Sos beszamelowy: Na patelni roztopiłam masło, dodałam mąkę, wszystko razem mieszałam po chwili powoli dolewałam mleko jednocześnie mieszając. Gotowałam do czasu aż sos zrobił się gęsty, dodałam sól, biały pieprz i gałkę muszkatołową.

Na każdy naleśnik nakładałam porcję farszu i zwijałam. Układałam jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym olejem. Wszystko zalałam sosem beszamelowym, na wierzch starłam żółty ser.

Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. 
Nalesniki zapiekane z sosem beszamelowym
Składniki ciasta naleśnikowego miksowane razem
Nalesniki zapiekane z sosem beszamelowym
Ciasto ma dobrą konsystencję, za chwilę można smażyć naleśniki
Nalesniki zapiekane z sosem beszamelowym
Bazyliowe naleśniki już usmażone, jeszcze tylko farsz.
Nalesniki zapiekane z sosem beszamelowym
Farsz do naleśników gotowy, ma piękny kolor i pysznie smakuje
Nalesniki zapiekane z sosem beszamelowym
Na każdy naleśnik należy wyłożyć porcję farszu
Nalesniki zapiekane z sosem beszamelowym
Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym
Nalesniki zapiekane z sosem beszamelowym
Wszystko zalewamy beszamelem a na wierzch dodajemy starty, żółty ser
Nalesniki zapiekane z sosem beszamelowym
Już po wyjęciu z piekarnika, pachnie cudownie i pięknie wygląda