Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zapiekane piersi z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonała potrawa np. na uroczystość rodzinną.

Zapiekane piersi z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane piersi z kurczaka

 

  • 3 podwójne piersi z kurczaka
  • sól do smaku
  • 3 łyżki przyprawy grill pikantny
  • 15-20 dkg wędzonego boczku
  • 1 cytryna
  • 1 duża cebula
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki oleju
  • 15 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Zapiekane piersi z kurczaka
Piersi z kurczak pokroić w cienkie, długie płaty. Naczynie, w którym będziemy mięso zapiekać, posmarować olejem. Na dnie ułożyć warstwę mięsa (połowę). Mięso oprószyć solą i przyprawą do grilla. Boczek wędzony (im mocniej wędzony, tym lepiej) pokroić w plastry. Połowę plastrów boczku ułożyć na warstwie mięsa. Wszystko powtórzyć. Czyli ułożyć resztę mięsa, oprószyć ją solą i przyprawą do grilla, na to rozłożyć pozostałe plastry boczku. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę dokładnie wymieszać z majonezem. Dodać do tego sok wyciśnięty z całej cytryny, wymieszać i wyłożyć równomiernie na boczek. Całość posypać startym na tarce serem. Wszystko zapiekać w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Zapiekane piersi z kurczaka
Płaty mięsa ułożone w naczyniu do zapiekania.
Zapiekane piersi z kurczaka
Plasterki wędzonego boczku ułożone na przyprawionym mięsie.
Zapiekane piersi z kurczaka
Mięso z boczkiem posmarowane masą majonezowo cebulowo cytrynową.
Zapiekane piersi z kurczaka
Zapiekanka z mięsa posypana startym żółtym serem.