Lady Marmolada

Lady Marmolada

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1098]

Zapiekane ziemniaki z szafranem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zapiekane ziemniaki z szafranem

Zapiekane ziemniaki z szafranem

Składniki:

Zapiekane ziemniaki z szafranem

 

  • 1 kg ziemniaków pokrojonych w ósemki
  • 2 łyżeczki nitek szafranu
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1,5 łyżki musztardy Dijon
  • 100 ml białego wina
  • 150 ml wrzątku
  • Przyprawa do ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Ziarenka Smaku
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane ziemniaki z szafranem

Wrzątkiem zalewamy szafran, mieszamy z odrobiną Ziarenek. W naczyniu żaroodpornym mieszamy ziemniaki z czosnkiem, wywar szafranowy, oliwę, wino, musztardę, przyprawę do ziemniaków, sól i pieprz. Pieczemy pod przykryciem około 30 minut, 10 minut przed końcem zdejmujemy pokrywkę by ziemniaki się zarumieniły.