Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Zapiekane zrazy wieprzowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny,pożywny obiadek z jednego garnka.

Zapiekane zrazy wieprzowe

Składniki:

Zapiekane zrazy wieprzowe

 

  • 50dag.polędwiczek wieprzowych,
  • 1szkl. bulionu grzybowego,
  • 20dag.śmietany 18%,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki masła,
  • 50dag.pieczarek,
  • 75dag.ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 2łyżeczki posiekanego rozmarynu,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekane zrazy wieprzowe
Pieczarki pokroić w grube plastry,cebulę posiekać.Polędwiczki pokroić w poprzek włókien w plastry i podsmażyć je na oleju z masłem,oprószyć solą i pieprzem i zdjąć z patelni.Na tym samym tłuszczu usmażyć pieczarki i cebulę,doprawić solą i pieprzem.Ziemniaki obrać i obgotować ok.5min.we wrzącej wodzie. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami pokrojone w plastry ziemniaki,mięso,pieczarki z cebulą,posypywać rozmarynem.Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.Bulion grzybowy wymieszać ze śmietaną,polać potrawę i zapiekać w 180"C.