Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Zapiekanka a' la pizza

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 55
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekanka jest godna polecenia, wszystkim ceniącym swój czas i miłośnikom zapiekanek makaronowych. Genialne połączenie składników z aromatyczną przyprawą i pełnymi smaków warzyw.

Zapiekanka a' la pizza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka a' la pizza

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • ½ kg pieczarek
  • 1 cebula
  • ½ opakowania makronu świderki
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 10 dag salami w plasterkach
  • 1 duży pomidor
  • 15 dag startej mozzarelli
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki przyprawy Gyros

Sposób przygotowania:

Zapiekanka a' la pizza

I

Zapiekanka Ala pizza
Przygotowanie mięsa, myjemy, ososzuamy, kroimy oraz doprawiamy i smażymy.

1. Mięso, myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros i smażymy na rozgrzanym oleju.

II

Zapiekanka Ala pizza
gotowanie makaronu

2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu układamy na dnie naczynia żaroodpornego.

III

Zapiekanka Ala pizza
Przygotowanie grzybów

3. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy umyte, pokrojone w plasterki pieczarki, Doprawiamy pieprzem oraz solą.

IV

Zapiekanka Ala pizza
przygotowanie sosu

4. Na makaron wykładamy mięso i polewamy sosem ( majonez mieszamy z ketchupem).

V

Zapiekanka Ala pizza
ułożenie salami oraz pomidora

5. Sos przykrywamy usmażonymi grzybami i układamy plasterki salami oraz plasterki pomidora.

VI

Zapiekanka Ala pizza
posypanie serem żółtym

6. Wierzch zapiekanki posypujemy mozzarellą.
7. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.

VII

Zapiekanka Ala pizza

8. Danie gotowe.

9. Smacznego.