Sposób przygotowania:
zapiekanka fasolowo-pomidorowa
Fasole przelać na sicie bieżącą wodą, przełożyc do garnka namoczyć na noc i ugotowac z łodyzkami mięty.Następnie odcedzić,osączyć i odstawić.Pomidory umyć, osuszyc i pokroić na plasterki.Cebule obrac i pokroic w plasterki.Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim posiekaną cebulę.Dodac fasole, doprawic sola i pieprzem.Ułożyc w żaroodpornym naczyniu nasmarownym tłuszczem.Na warstwie fasolu wyłożyć pokrojone pomidory.Dodac sól, poieprz i majeranek.Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut.Olej podgrzać i zasmażyc na nim mieloną paprykę,utworzonym sosem polać zapiekankę iposypac listkami posiekanej, świeżej mięty.