Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zapiekanka francuska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zapiekanka francuska: Ugotować ziemniaki i zrobić klasyczne purée z masłem, mlekiem i gałką

Zapiekanka francuska

Składniki:

Zapiekanka francuska

 

  • 1 kg gotowanego mięsa

 

 

  • cebula

 

  • garść rodzynek

 

 

 

  • łyżeczka tymianku

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka francuska

Ugotować ziemniaki i zrobić klasyczne purée z masłem, mlekiem i gałką muszkatołową. Niech wystygnie. Mięso przekręcić przez maszynkę, cebulę udusić na złoto, dodać mielone mięso, tymianek, rodzynki, pieprz i sól; razem dusić przez 5 min. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem, ułożyć warstwę ziemniaków, potem mięso, potem resztę ziemniaków. Zapiekankę francuską wygładzić i posypać wiórkami masła. Zapiekać przez 40 min. Zapiekankę francuską podawać z zieloną sałatą, na drugi dzień odsmażone kawałki zapiekanki francuskiej są jeszcze lepsze.


Tagi:

mięso