Sposób przygotowania:
Zapiekanka góralska z dodatkiem boczku
Ziemniaki umyć dokładnie, ugotować w mundurkach. Zostawić do ostygnięcia. Później obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki i usmażyć na łyżce oleju. Cebulę umyć, obrać z skorupy i pokroić w krążki. Papryki sparzyć, obrać ze skóry, wykroić nasiona, pokroić w słupki. Ser żółty (twardy - najlepiej) zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Powinna być grupa warstwa sera. Natkę pietruszki umyć, wytrzeć z wody, posiekać. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. W natłuszczone naczynie żaroodporne użyć warstwami: ziemniaki, pieczarki, kiełbasę wymieszaną z boczkiem i cebule. Przykryć grubą warstwą sera z dodatkiem natki pietruszki i papryki. Włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 20 minut.