Sposób przygotowania:
Zapiekanka gyros.
Mięso i pieczarki wypłukałam i osączyłam. Wstawiłam w garnku osoloną wodę,w której ugotowałam ryż. Podczas gotowania ryżu pokroiłam mięso w grubą kostkę i równomiernie doprawiłam przyprawą gyros.W zależności jaką mamy przyprawę można ew. dosolić. Pieczarki starłam na grubej tarce jarzynowej a obraną cebulę drobno posiekałam. Na jednej patelni rozgrzałam 2-3 łyżki oleju i usmażyłam mięso z kurczaka. W tym samym czasie na drugiej patelni na 2 łyżkach oleju smażyłam pieczarki i cebulę,aż do odparowania płynu. Doprawiłam je pod koniec solą i pieprzem do smaku. Ryż po ugotowaniu osączyłam. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni. Naczynie do zapiekania posmarowałam cienko resztą oleju i na spodzie rozłożyłam warstwę ryżu.Posmarowałam ją połową majonezu. Na warstwie ryżowej rozłożyłam równomiernie usmażone mięso gyros i posmarowałam je połową keczupu. Kolejną warstwą były pieczarki usmażone i odparowane. Na nich najpierw rozsmarowałam drugą część majonezu a na nim resztę keczupu (choć kolejność jest raczej dowolna). Tak przygotowaną zapiekankę wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 30 minut i podawałam na gorąco. Zapiekanka jest smaczna,szybka w przygotowaniu i stanowi pełny posiłek np. obiad.