Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zapiekanka z kokardkami

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zapiekanka z makaronem i z dodatkami.

Zapiekanka z kokardkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z kokardkami

 

  • podwójna pierś kurczaka,
  • makaron kokardki - 400g,
  • cebula,
  • pieczarki - 200g,
  • ser zółty - 150g,
  • papryka zółta - duża,
  • pomidor - 2,
  • śmietanka 30% - 200ml,
  • jogurt grecki o 10% zaw. tłuszczu - 4 łyżki,
  • przyprawa gyros,
  • sól, pieprz,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony,
  • oliwa lub inny tłuszcz do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kokardkami
Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić przyprawa Gyros i odstawić do lodówki na 30 minut. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, przełożyć do dużego zaroodpornego naczynia. Piersi wraz z pokrojona w kosteczkę papryka usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, odsączyć, przełożyć na makaron. Pokrojona w piórka cebule zeszklić, dodać pokrojone w plastry pieczarki, przyprawić solą i pieprzem, krótko podsmażyć, odsączyć. Przełożyć na makaron i piersi z papryką. Wszystko wymieszać. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i posypać wierzch makaronu wymieszanego z dodatkami. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Ser zółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śmietanę wymieszać z jogurtem, dodać połowę startego sera, wymieszać i wylać na zapiekankę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 stopni przez 25 minut. Wyjąc zapiekankę, posypać pozostałą ilością zółtego sera, wstawić na chwilę do gorącego piekarnika. Podawać na gorąco.
Zapiekanka z kokardkami
Etap 1
Zapiekanka z kokardkami
Etap 2
Zapiekanka z kokardkami
Etap 3
Zapiekanka z kokardkami
Etap 4