Sposób przygotowania:
Zapiekanka Halinki
Przygotowujemy mięso, siekamy drobno cebulkę i czosnek, dodajemy do mięsa, dodajemy majeranek sól i pieprz do smaku. Jeśli mięso jest dość suche to dodajemy 2 łyżki wody. Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy mięso, smażymy rozdrabniając mięso na patelni, kiedy już nie jest surowe to wyłączamy.Obieramy ziemniaki i kroimy w 5 mm plasterki. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, kładziemy ziemniaki na spód i boki, następnie posypujemy je przyprawą do ziemniaków, na to wykładamy połowę mięsa, na mięso znów ziemniaki i przyprawa, druga część mięsa, i na to ostatnia warstwa ziemniaków i posypujemy przyprawą. Grzejemy mleko i rozpuszczamy w nim kostkę rosołową a następnie wlewamy do naszej zapiekanki. Ja na naczynie nakładam folię aluminiową i dopiero wtedy zamykam naczynie. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy ok 1 godzinki, warto jednak pod koniec sprawdzić czy ziemniaki są miękkie. Można też dodać ser jeśli się lubi. Dobrze jest podać jako dodatek surówkę z kiszonej kapusty żeby przełamać smak.~SMACZNEGO~