Sposób przygotowania:
Zapiekanka hamburgerI
1. Mięso myję, osuszam, usuwam błonki i kroję w kostkę. Smażę na rozgrzanym oleju i doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. Po usmażeniu układam na dnie naczynia żaroodpornego.
II
2. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju, dodaję pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą.
3. Następnie do grzybów dodaję umyte, obrane z nasion i pokrojone w drobne paseczki papryki oraz pokrojone w pół plasterki ogórki.
III
4. Majonez mieszam z ketchupem i połową smaruję mięso.
IV
5. Na sos wykładam warzywa z grzybami i ponownie smaruję pozostałym sosem.
6. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach, posypuję wierzch zapiekanki.
V
7. Układam bułki pokrojone w cząstki i zapiekam 20 minut w 180°C.
VI
8. Gotowe.
9. Smacznego.