cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 466]

Książka Kucharska: Książka kucharska Jane Austen

Zapiekanka jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Danie na wrzesień

Zapiekanka jarzynowa

Składniki:

Zapiekanka jarzynowa

 

  • 22,5 dag rzepy albo rzodkwi, obranej i pokrojonej w grubą zapałkę
  • 22,5 dag pasternaku, przygotowanego jak rzepa
  • 22,5 dag ścisłej zielonej kapusty, grubo pokrojonej
  • 22,5 dag ogórków, pokrojonych wzdłuż, a następnie w półplasterki (nie za cienkie)
  • 22,5 dag marchwi, oskrobanej i pokrojonej w plastry
  • 17,5 dag cebuli, obranej i posiekanej
  • 17,5 dag / ¾ filiżanki pokrojonego masła
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 22,5 dag ciasta francuskiego
  • 1 jajo, lekko rozbite
  • 275 ml / 1¼ filiżanki bulionu warzywnego (można zrobić z ½ kostki rosołowej)

Sposób przygotowania:

Zapiekanka jarzynowa
Weź jarzyn, jakie obrodziły — kapustę, rzepę, marchew, ogórki i cebule, usmaż w maśle, z usmażonych niechaj tłustość odciecze, przypraw dobrze pieprzem i solą, układaj warstwami w naczynie albo w ciasto, nakryj ciastem, a miej pod ręką jaki smak dobry do podlania, kiedy piekła się będzie. Pieca mocno rozgrzewać nie trzeba. (M.L. s. 72)



 Martha radzi wykorzystać dowolne jarzyny sezonowe, po czym proponuje ich pięć rodzajów. Ja użyłam sześciu, ponieważ równe porcje akurat wypełniają tradycyjne półtoralitrowe naczynie do zapiekanek, ale możesz dostosować liczbę jarzyn do naczynia, którym masz zamiar się posłużyć.



Krótko zagotuj pasternak i rzepę, osobno kapustę i ogórki, osobno marchew, nie mieszaj, a wodę spod warzyw zlej do dzbanka.

Usmaż do miękkości cebulę z dwiema łyżkami masła i olejem na patelni albo w woku. Dodaj pasternak i rzepę, po czym mieszaj, aż zmiękną. Ułóż zawartość patelni na dnie żaroodpornego naczynia (lub angielskiej formy do zapiekanek) o pojemności 2 litrów / 5 filiżanek i oprósz lekko solą i pieprzem. Przełóż kapustę i ogórki na patelnię, dodaj nieco masła i smaż do miękkości, po czym ułóż warstwę na rzepie i pasternaku, przypraw. Podobnie postąp z plastrami marchwi. Warstwy jarzyn powinny wypełnić naczynie.

Nastaw temperaturę piekarnika na 200 stopni C. Z ciasta wytnij owalny plaster (jeśli używasz owalnego naczynia) do przykrycia zapiekanki — dodając na brzegach po trzy centymetry. Posmaruj brzeg naczynia rozbełtanym jajkiem. Odetnij pasek ciasta z plastra i oblep nim brzeg naczynia. Posmaruj jajkiem, po czym nakryj naczynie ciastem. Sklejając pokrywę z paskiem ciasta na krawędzi, dociśnij ją palcami lub widelcem, tworząc karbowany rant. Wytnij na powierzchni zapiekanki niewielkie otwory w kształcie strzałki, aby para mogła ulotnić się w trakcie pieczenia, i udekoruj elementami wyciętymi z resztek ciasta. Piecz przez 12–15 minut, zmniejsz temperaturę do 170 stopni i pozostaw w piekarniku na kolejnych 10 lub więcej minut, do momentu, kiedy ciasto się upiecze.

Wykorzystaj czas pieczenia i przygotuj zalewę. Odmierz zalecaną w przepisie (na opakowaniu kostek) ilość wody spod jarzyn i włóż do niej połowę kostki. Podgrzewaj ostrożnie, mieszając, aż do rozpuszczenia. Dodaj tyle gorącej wody, aby otrzymać 275 ml / 1¼ filiżanki płynu i jeśli będzie za mdły, dodaj soli i pieprzu do smaku. Wlej nieco zalewy do wnętrza zapiekanki przez wycięte otwory, resztę podaj osobno.



dla 8 osób


Tagi:

ciasto