Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Zapiekanka z warzywami, kurczakiem i makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekanki warzywno - mięsno - makaronowe z serową pierzynką są sycące i bardzo smaczne. Moja dzisiejsza propozycja to zapiekanka z cukinią, bakłażanem, papryką, cebulą, piersią z kurczaka i pełnoziarnistym makaronem penne.

Zapiekanka z warzywami, kurczakiem i makaronem

Składniki:

Zapiekanka z warzywami, kurczakiem i makaronem

 

  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 mała biała cebula
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 5 garści makaronu - u mnie pełnoziarniste penne
  • przyprawa do drobiu lub przyprawa gyros
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  • suszone oregano
  • 5 garści startego sera żółtego - u mnie gouda

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z warzywami, kurczakiem i makaronem

ETAP 1:

Zapiekanka z warzywami, kurczakiem i makaronem
Cebule kroimy w kostkę (ja wykorzystałam cebulę białą i czerwoną)

Cebulę - białą i czerwoną - kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Zapiekanka z warzywami, kurczakiem i makaronem
Cukinię, bakłażana i papryki kroimy w kostkę

Cukinię, bakłażana i papryki myjemy i kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Zapiekanka z warzywami, kurczakiem i makaronem
Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy

Filet z kurczaka opłukujemy i osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy ulubioną przyprawą (może to być np. przyprawa do drobiu lub przyprawa gyros).

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy resztę warzyw i smażymy je do miękkości. Dodajemy sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę mieloną, oregano. Wrzucamy pierś z kurczaka i smażymy razem. Dodajemy pomidory z puszki, podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zagęści. Doprawiamy do smaku.

W międzyczasie gotujemy makaron.

ETAP 4:

Zapiekanka z warzywami, kurczakiem i makaronem
Danie posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika

Makaron odcedzamy i łączymy z pozostałymi składnikami.
Danie przekładamy do blachy lub kilku kokilek. Każdą porcję posypujemy startym serem.
Pieczemy 20 minut w 180 st. C.