Sposób przygotowania:
Zapiekanka z bakłażanów i paprykiEtap 1:
Bakłażana cienko pokroić i zasolić na 30 min, aby puścił gorycz. Przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć z nadmiaru wody papierowym ręcznikiem.
Etap 2:
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Piekarnik nagrzać do 220°C i włożyć ułożone na blasze skórką do góry papryki. Piec do czasu aż powstaną pęcherze, przez ok. 20-25 min. Gotowe wyjąć z piekarnika i przykryć wilgotną ścierką do momentu aż wystygną. Kolejno zdjąć skórkę.
Etap 3:
Na patelni rozgrzać oliwę i delikatnie z obu stron podsmażyć bakłażana.
Etap 4:
W naczyniu do pieczenia ułożyć warstwę bakłażana, kolejno papryki i posypać rozkruszoną fetą. Dodać tymianek, bazylię, sól i pieprz. Czynność powtórzyć, aż skończą się składniki, a całość zakończyć bakłażanem. Delikatnie docisnąć.
Etap 5:
Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 20 min.
Magdalena88
Marika-
Holly