SUPERPRZEPIS

Zapiekanka z bakłażanów i papryki

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Zapiekanka z bakłażanów i papryki Więcej zdjęć (2)

Zapiekanka z bakłażanów i papryki z dodatkiem sera feta, Ta potrawa tureckiej kuchni sprawdzi się na obiad, a także na kolację.

Składniki:

Zapiekanka z bakłażanów i papryki

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z bakłażanów i papryki

Etap 1:

Zapiekanka z bakłażanów i papryki
Bakłażana pokroić w cienkie plasterki i zasolić.

Bakłażana cienko pokroić i zasolić na 30 min, aby puścił gorycz. Przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć z nadmiaru wody papierowym ręcznikiem.

Etap 2:

Zapiekanka z bakłażanów i papryki
Paprykę pokroić w ćwiartki i piec w 220°C

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Piekarnik nagrzać do 220°C i włożyć ułożone na blasze skórką do góry papryki. Piec do czasu aż powstaną pęcherze, przez ok. 20-25 min. Gotowe wyjąć z piekarnika i przykryć wilgotną ścierką do momentu aż wystygną. Kolejno zdjąć skórkę.

Etap 3:

Zapiekanka z bakłażanów i papryki
Na rozgrzanej patelni podsmażyć bakłażana.

Na patelni rozgrzać oliwę i delikatnie z obu stron podsmażyć bakłażana.

Etap 4:

Zapiekanka z bakłażanów i papryki
Naprzemiennie układać bakłażan, papryka, ser i przyprawy.

W naczyniu do pieczenia ułożyć warstwę bakłażana, kolejno papryki i posypać rozkruszoną fetą. Dodać tymianek, bazylię, sól i pieprz. Czynność powtórzyć, aż skończą się składniki, a całość zakończyć bakłażanem. Delikatnie docisnąć.

Etap 5:

Zapiekanka z bakłażanów i papryki
Piec przez 20 min. w temp. 180°C.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 20 min.