Sposób przygotowania:
Zapiekanka kalafiorowa z jajkiem
Ciasto: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, kalafior dzielimy na małe różyczki również gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy odkładamy do ostygnięcia.
Śmietankę, mąkę, jajka, stary ser żółty, posiekany szczypiorek miksujemy, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy do masy kalafior i ryż. (Kilka różyczek kalafiora i szczypiorek odstawić do dekoracji). Wlać masę do naczynia żaroodpornego piec w piekarniku ok 25 minut w temp 160°C lub w mikrofali na pełnej mocy ok 20 minut.
Usmażyć jajka sadzone.
Na talerzu ułożyć kawałek zapiekanki posmarować górę ketchupem, na górę ułożyć porcję jajka sadzonego, posypać szczypiorkiem , dodać kilka różyczek kalafiora.
Smacznego!!!!
Śmietankę, mąkę, jajka, stary ser żółty, posiekany szczypiorek miksujemy, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy do masy kalafior i ryż. (Kilka różyczek kalafiora i szczypiorek odstawić do dekoracji). Wlać masę do naczynia żaroodpornego piec w piekarniku ok 25 minut w temp 160°C lub w mikrofali na pełnej mocy ok 20 minut.
Usmażyć jajka sadzone.
Na talerzu ułożyć kawałek zapiekanki posmarować górę ketchupem, na górę ułożyć porcję jajka sadzonego, posypać szczypiorkiem , dodać kilka różyczek kalafiora.
Smacznego!!!!
smaki12
Natala1210
Sarenka
msewka
Jojo