Sposób przygotowania:
Zapiekanka kalafiorowe wzgórze
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rumienimy na oleju. Między czasie kroimy w kostkę wędlinę i dokładamy do cebuli. Chwilkę smażymy razem i dokładamy pokrojone w kostkę papryki. Całość smażymy, aż papryka zmięknie i doprawiamy do smaku. Kalafior gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dzielimy na połowę.
Makaron, łączymy z połową sera, kukurydzą oraz przysmażonymi paprykami z wędliną. Dokładnie mieszamy i doprawiamy . Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na jego dno wykładamy wymieszane składniki. Na wierzchu układamy różyczki kalafiora, tworząc tytułowe „wzgórze”. Całość wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut, by ser w środku się rozpuścił. Przed końcem całość posypujemy drugą połową sera. Zapiekanka jest gotowa gdy ten się rozpuści. Przed podaniem posypujemy ją pokrojoną bazylią.
Makaron, łączymy z połową sera, kukurydzą oraz przysmażonymi paprykami z wędliną. Dokładnie mieszamy i doprawiamy . Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na jego dno wykładamy wymieszane składniki. Na wierzchu układamy różyczki kalafiora, tworząc tytułowe „wzgórze”. Całość wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut, by ser w środku się rozpuścił. Przed końcem całość posypujemy drugą połową sera. Zapiekanka jest gotowa gdy ten się rozpuści. Przed podaniem posypujemy ją pokrojoną bazylią.
rozmarzona.marzena
jaga85
DZIĘKUJĘ:)