AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Nadziewane bakłażany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szczerze mówiąc pierwszy raz przyrządzałam i jadłam bakłażany i jestem po prostu zachwycona. W smaku obłędne a zapach który wydobywa się podczas pieczenia jest zniewalający.

Nadziewane bakłażany Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Nadziewane bakłażany

 

Sposób przygotowania:

Nadziewane bakłażany
Kaszę orkiszową ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Bakłażany umyłam, przecięłam wzdłuż, wyjęłam miąższ i posoliłam. Odstawiłam na około 15 minut.

Na patelni zeszkliłam cebulę, pokrojonego pora oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodałam pokrojony miąższ z bakłażanów. Następnie dorzuciłam dużego pomidora pokrojonego w kostkę oraz kilka sztuk pomidorów suszonych pokrojonych w paski i garść oliwek zielonych. Wrzuciłam kaszę orkiszową, wszystko razem wymieszałam. Przyprawiłam świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, solą ziołową i czosnkiem niedźwiedzim, dodałam pokrojony koperek.

Bakłażany natłuściłam oliwą, nakładałam porcję farszu i posypałam startym, żółtym serem. Na dwa położyłam pokrojonego pomidora, sera już nie dawałam. Wierzch jeszcze skropiłam oliwą.

Bakłażany położyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekałam przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Nadziewane bakłażany
Bakłażany - ich kolor jest po prostu przepiękny
Nadziewane bakłażany
Farsz z kaszy orkiszowej i warzyw - nadzienie bakłażanów
Nadziewane bakłażany
Wszystko już gotowe, jeszcze do piekarnika
Nadziewane bakłażany
Faszerowane bakłażany tuż po wyjęciu z piekarnika
Nadziewane bakłażany
W smaku rewelacyjne, polecam bardzo
Nadziewane bakłażany
Idealna propozycja na obiad