madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Zapiekanka makaronowa w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W składzie znajdziemy podstawowe składniki większości zapiekanek, jednak gwarantuję że każdy będzie zajadał ze smakiem.

Zapiekanka makaronowa w sosie pomidorowym

Składniki:

Zapiekanka makaronowa w sosie pomidorowym

 

  • 20 dag makaronu
  • 20 dag pieczarek
  • 20 dag wędliny
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 15 dag mozzarelli
  • sól
  • pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa w sosie pomidorowym

ETAP 1:

Zapiekanka makaronowa w sosie pomidorowym
Cebulę szklimy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i odcedzamy. Przekładamy do miski. Białą cebulę i czosnek obieramy.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy na nim cebule razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Zdejmujemy z patelni i dodajemy do makaronu.

ETAP 2:

Zapiekanka makaronowa w sosie pomidorowym
Rumienimy pokrojone pieczarki razem z wędliną

Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki natomiast wędliny w kosteczkę.

Na patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę masła na którym dusimy pieczarki a gdy woda odparuje dodajemy wędlinę i rumienimy.

Przekładamy do miski z makaronem.

ETAP 3:

Zapiekanka makaronowa w sosie pomidorowym
Makaron z dodatkami przyprawiamy do smaku

Po przełożeniu do miski makaronu, cebuli z czosnkiem oraz pieczarek i z szynką.

Całość mieszamy i doprawiamy do smaku sola i mielonym czarnym pieprzem.

ETAP 4:

Zapiekanka makaronowa w sosie pomidorowym
Makaron zalewamy sosem pomidorowym z przyprawami

Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłem i przekładamy do niego makaron z dodatkami.

Zalewamy sokiem pomidorowym wymieszanym z oregano i przyprawionym sola i mielonym czarnym pieprzem.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 15 minut.

Po tym czasie wierzch posypujemy startą na tarce mozzarellą i zapiekamy jeszcze 10 minut.

Po wyjęciu z piekarnika posypujemy wierzch posiekaną natką pietruszki.