Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa w sosie pomidorowymETAP 1:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i odcedzamy. Przekładamy do miski. Białą cebulę i czosnek obieramy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy na nim cebule razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Zdejmujemy z patelni i dodajemy do makaronu.
ETAP 2:
Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki natomiast wędliny w kosteczkę.
Na patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę masła na którym dusimy pieczarki a gdy woda odparuje dodajemy wędlinę i rumienimy.
Przekładamy do miski z makaronem.
ETAP 3:
Po przełożeniu do miski makaronu, cebuli z czosnkiem oraz pieczarek i z szynką.
Całość mieszamy i doprawiamy do smaku sola i mielonym czarnym pieprzem.
ETAP 4:
Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłem i przekładamy do niego makaron z dodatkami.
Zalewamy sokiem pomidorowym wymieszanym z oregano i przyprawionym sola i mielonym czarnym pieprzem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 15 minut.
Po tym czasie wierzch posypujemy startą na tarce mozzarellą i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy wierzch posiekaną natką pietruszki.