Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z chrupiącą kruszonką
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę. Robimy jasną zasmażkę, do której dolewamy szklankę zimnego mleka. Całość cały czas mieszamy miotełką do uzyskania gęstego, gładkiego sosu. Doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy połowę startego sera. Sosem zalewamy makaron i dobrze mieszamy. Makaron wykładamy do dwóch kokilek. Pomidora sparzamy wodą, obieramy ze skórki. Kroimy dwa grube plastry, układamy po jednym na każdą kokilkę. Posypujemy pozostałym serem. Chleb drobno kroimy, podsmażamy chwilę na roztopionym maśle. Taką złocistą kruszonką posypujemy kokilki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, termoobieg na ok. 10 minut. Na wierzchu utworzy się przyjemna chrupiąca kruszonka, pod którą ukryty będzie rozpływający się w ustach serowy makaron. Smacznego!