Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z mięsem i kalafiorem
Makron gotuję al’dente, hartuję, odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Kalafior dzielę na różyczki, myję i gotuje około 10 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie też odcedzam i odstawiam. Ser trę na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę obieram i kroje w kosteczkę, podsmażam na oleju, dodaje mięso mielone, przyprawy , całość smażę około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Przygotowuję naczynie żaroodporne, na dno wlewam ciut oleju. Układam warstwę makaronu, warstwę mięsa i część różyczek kalafiora. Posypuję serem .
Czynność powtarzam. Na wierzchu ma być kalafior posypany obficie serem.
Naczynie z zapiekanką wstawiam do gorącego piekarnika, zapiekam około 30 minut w temp 190 st. C
Cebulę obieram i kroje w kosteczkę, podsmażam na oleju, dodaje mięso mielone, przyprawy , całość smażę około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Przygotowuję naczynie żaroodporne, na dno wlewam ciut oleju. Układam warstwę makaronu, warstwę mięsa i część różyczek kalafiora. Posypuję serem .
Czynność powtarzam. Na wierzchu ma być kalafior posypany obficie serem.
Naczynie z zapiekanką wstawiam do gorącego piekarnika, zapiekam około 30 minut w temp 190 st. C
joana30
zbysiowa
My też, można kombinować ze smakami:)