Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Zapiekanka makaronowa z patelni z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Propozycja na sycący i smaczny obiad dla wszystkich miłośników piekarnika, którzy nie mają piekarnika- zapiekanka z patelni z zielonym groszkiem, pieczarkami i wędliną.

Zapiekanka makaronowa z patelni z groszkiem

Składniki:

Zapiekanka makaronowa z patelni z groszkiem

 

  • 1x Groszek zielony Hortex
    20 dag makaronu fusilli


  • 300 ml domowego przecieru pomidorowego


  • 25 dag zielonego groszku Hortex

  • 20 dag pieczarek


  • 10-15 dag dobrej wędliny


  • 12,5 dag mozzarelli

  • 10 dag żółtego sera


  • 1/2 cebuli

  • 2 duże ząbki polskiego czosnku


  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz


  • świeży tymianek cytrynowy


  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa z patelni z groszkiem
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. Obrane pieczarki kroimy w cienkie talarki. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Wrzucamy czosnek i cebulę, a po mniej więcej minucie, dodajemy pieczarki. Ciągle mieszając, smażymy razem przez 2 minuty. Dodajemy mrożony groszek oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Dorzucamy wędlinę oraz mozzarellę i makaron, dokładnie mieszamy. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem. Przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu około 15 minut, a więc do chwili, gdy ser całkowicie się rozpuści. Zapiekankę podajemy od razu po przygotowaniu, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.