Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z wędliną i papryką
Na sitko przekładamy kukurydzę i mozzarellę, odsączamy z zalewy.
Odsączoną mozzarellę kroimy na drobno.
Marchewki obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy razem z makaronem do gotującej się wody z olejem i solą. Gotujemy przez 5 minut i przekładamy na cedzak , odsączamy.
Por myjemy i kroimy w krążki, przepłukujemy wodą i odsączamy na papierowym ręczniku.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek kroimy w kosteczkę. Papryki myjemy i osuszamy z wody.
Kroimy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dużą kostkę. Wędlinę kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojone składniki przez 5 minut, doprawiamy do smaku. Ser feta ścieramy na tarce, a jajka i śmietanę miksujemy.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i wkładamy : ugotowany makaron, kukurydzę, mozzarellę, przesmażone warzywa z wędliną, śmietanę, ser feta,
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem 30 minut i bez przykrycia 5 minut.
Odsączoną mozzarellę kroimy na drobno.
Marchewki obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy razem z makaronem do gotującej się wody z olejem i solą. Gotujemy przez 5 minut i przekładamy na cedzak , odsączamy.
Por myjemy i kroimy w krążki, przepłukujemy wodą i odsączamy na papierowym ręczniku.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek kroimy w kosteczkę. Papryki myjemy i osuszamy z wody.
Kroimy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dużą kostkę. Wędlinę kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojone składniki przez 5 minut, doprawiamy do smaku. Ser feta ścieramy na tarce, a jajka i śmietanę miksujemy.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i wkładamy : ugotowany makaron, kukurydzę, mozzarellę, przesmażone warzywa z wędliną, śmietanę, ser feta,
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem 30 minut i bez przykrycia 5 minut.