jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Zapiekanka makaronowo-jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Słodka i aromatyczna zapiekanka z makaronu i jabłek z nutką cynamonu i wanilii:)

Zapiekanka makaronowo-jabłkowa

Składniki:

Zapiekanka makaronowo-jabłkowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowo-jabłkowa
Makaron ugotować na pół twardo w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju i odsączyć.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie dodać do nich 1 cukier waniliowy, cukier kryształ i cynamon.
Makaron połączyć z jabłkami, dodać 1 cukier waniliowy i śmietanę, wymieszać, a następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą.
Na koniec, wierzch zapiekanki obłożyć wiórkami masła oraz posypać cynamonem i cukrem kryształem.
Zapiekać około 30-40 minut w temperaturze 200 C.