Sposób przygotowania:
Zapiekanka mięsna
Mięso (wołowe lub baranie) przepuścić dwa razy przez maszynkę, dodać kaszę mannę, mąkę i oraz sól i dobrze wymieszać, maczając od czasu do czasu ręce w wodzie.
oddzielnie przygotować nadzienie: mięso przepuścić, podsmażyć na maśle wraz z drobno pokrojoną cebulą, posolić i popieprzyć. Przygotowane mięso rozdzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na brytfannę warstwą grubości 2 cm, na nią położyć taką samą warstwę nadzienia, nakryć drugą częścią mielonego mięsa, po czym wyrównać całą powierzchnię. następnie pokroić na romby po około 70 g, w każdym zrobić wgłębienie i wlać trochę roztopionego masła. piec w piekarnika w temperaturze 220-230 stopni C.
oddzielnie przygotować nadzienie: mięso przepuścić, podsmażyć na maśle wraz z drobno pokrojoną cebulą, posolić i popieprzyć. Przygotowane mięso rozdzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na brytfannę warstwą grubości 2 cm, na nią położyć taką samą warstwę nadzienia, nakryć drugą częścią mielonego mięsa, po czym wyrównać całą powierzchnię. następnie pokroić na romby po około 70 g, w każdym zrobić wgłębienie i wlać trochę roztopionego masła. piec w piekarnika w temperaturze 220-230 stopni C.