oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Zapiekanka mięsna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać np. z sałatką z kwaszonych warzyw

Zapiekanka mięsna

Składniki:

Zapiekanka mięsna

 

 

  • nadzienie:
  • 30 dag mięsa
  • 35 dag cebuli
  • 5 dag masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekanka mięsna
Mięso (wołowe lub baranie) przepuścić dwa razy przez maszynkę, dodać kaszę mannę, mąkę i oraz sól i dobrze wymieszać, maczając od czasu do czasu ręce w wodzie.

oddzielnie przygotować nadzienie: mięso przepuścić, podsmażyć na maśle wraz z drobno pokrojoną cebulą, posolić i popieprzyć. Przygotowane mięso rozdzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na brytfannę warstwą grubości 2 cm, na nią położyć taką samą warstwę nadzienia, nakryć drugą częścią mielonego mięsa, po czym wyrównać całą powierzchnię. następnie pokroić na romby po około 70 g, w każdym zrobić wgłębienie i wlać trochę roztopionego masła. piec w piekarnika w temperaturze 220-230 stopni C.