Sposób przygotowania:
Zapiekanka mięsno-grzybowa z purée z ziemniakówPrzygotowanie ragù
Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od przygotowania ragù.
Szalotki obieramy i kroimy w kosteczkę.
Na dobrze rozgrzanej patelni z 3-4 łyżkami oliwy podsmażamy szalotkę i 2 ząbki czosnku. Do zeszklonej szalotki dodajemy mięso mielone. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojone grzyby, posiekaną natkę pietruszki, sos pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Ragù doprawiamy suszonym oregano, solą i pieprzem. Ragù zagotowujemy i podduszamy na małym ogniu ok. 20 minut.
Przygotowanie purèe
Marchew i ziemniaki obieramy, po czym kroimy w kostkę.
Warzywa gotujemy do miękkości ok. 10-15 minut.
Ugotowaną marchew i ziemniaki dokładnie odcedzamy i odstawiamy do odparowania na 2-3 minuty.
Gorące jeszcze ziemniaki i marchew ugniatamy widelcem na jednolitą masę. Dodajemy letnie mleko i masło pokrojone w kawałeczki. Całość dokładnie mieszamy. Purèe doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie zapiekanki
Przygotowujemy formę do pieczenia, smarując dno i boki olejem.
Ragù mięsno-grzybowe wykładamy na dno formy do pieczenia.
Purée z ziemniaków i marchewki możemy ułożyć na mięsie za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego sac à poche.
Pieczenie
Zapiekankę mięsno-grzybową pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 40-50 minut.
Jeżeli chcemy uzyskać chrupiące purèe, 2-3 minuty przed końcem pieczenia włączamy funkcję grill w piekarniku lub zwiększamy temperaturę do 220 stopni.
SylaUla