Sposób przygotowania:
Zapiekanka mięsno-kapuściana w cieście
Kapustę mocno kwaśną przelać wodą i odcedzić. Pieczarki, cebule i czosnek kroimy w kostkę a oliwki w plasterki. Na patelni należy rozgrzać łyżkę oleju dodać cebule, zeszklić ją, dodać pieczarki, przesmażyć to wszystko razem. Następnie dodać kapustę, doprawić solą, pieprzem, dusić ok 10 minut. Na drugiej patelni w tym samym czasie rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebule, zeszklić, dodać mięso mielone, czosnek, doprawić solą, pieprzem i przesmażyć razem. Gdy kapusta zmięknie dodajemy ją na patelnię do mięsa, mieszamy razem, dodajemy oliwki, tymianek, posiekaną natkę, doprawiamy i smażymy razem ok 5 minut. Osobno łączymy dokładnie śmietanę, jajka, musztardę i połowę sera. Tortownice (23cm) należy zwilżyć zimną wodą i wyłożyć ciastem francuskim tak by brzeg był troszkę wyższy niż przewidziane nadzienie. Do środka wkładamy farsz zalewamy całość sosem śmietanowym, a brzegi ciasta zaginamy do środka na farsz. Na wierzch kładziemy kilka oliwek i posypujemy resztą sera i natki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na ok 45 minut.