Sposób przygotowania:
Zapiekanka mięsno - ziemniaczanaETAP 1:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
ETAP 2:
Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy przez chwilę na oliwie.
ETAP 3:
Miąższ dyni trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do cebuli, dalej przez chwilę podsmażamy.
ETAP 4:
Następnie dodajemy mięso mielone i przyprawy i smażymy ok. 15 minut co chwilę mieszając.
ETAP 5:
Dodajemy pomidory z puszki z zalewą i łyżkę ketchupu. Dusimy pod przykryciem ok. 15-20 minut.
ETAP 6:
Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Na dnie układamy dwie warstwy ziemniaków pokrojonych w plasterki.
ETAP 7:
Na ziemniaki wykładamy mięso z warzywami.
ETAP 8:
Całość przykrywamy plastrami żółtego sera. Zapiekamy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.