gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Zapiekanka mięsno - ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowaną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i serem podaję jako danie na obiad lub kolację. Polecam.

Zapiekanka mięsno - ziemniaczana Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka mięsno - ziemniaczana

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka mięsno - ziemniaczana

ETAP 1:

Zapiekanka mięsno - ziemniaczana
Obrane ziemniaki, płuczemy i gotujemy do miękkości.

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy.

ETAP 2:

Zapiekanka mięsno - ziemniaczana
Pokrojoną drobno cebulę podsmażamy na oliwie.

Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy przez chwilę na oliwie.

ETAP 3:

Zapiekanka mięsno - ziemniaczana
Potartą na tarce dynię dodajemy do cebuli.

Miąższ dyni trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do cebuli, dalej przez chwilę podsmażamy.

ETAP 4:

Zapiekanka mięsno - ziemniaczana
Do warzyw dodajemy mięso mielone i całość razem podsmażamy.

Następnie dodajemy mięso mielone i przyprawy i smażymy ok. 15 minut co chwilę mieszając.

ETAP 5:

Zapiekanka mięsno - ziemniaczana
Do mięsa i warzyw dodajemy pomidory z puszki zalewą.

Dodajemy pomidory z puszki z zalewą i łyżkę ketchupu. Dusimy pod przykryciem ok. 15-20 minut.

ETAP 6:

Zapiekanka mięsno - ziemniaczana
Ziemniaki kroimy w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Na dnie układamy dwie warstwy ziemniaków pokrojonych w plasterki.

ETAP 7:

Zapiekanka mięsno - ziemniaczana
Na pokrojonych ziemniakach układamy mięso z warzywami.

Na ziemniaki wykładamy mięso z warzywami.

ETAP 8:

Zapiekanka mięsno - ziemniaczana
Plastrami żółtego sera przykrywamy zapiekankę.

Całość przykrywamy plastrami żółtego sera. Zapiekamy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.


Tagi:

ziemniaki