Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ryżu i szpinaku z jajkiem
Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości -gdy jest miękki, a woda się wchłonie w trakcie gotowania, dodaję do niego łyżkę masła, szpinak i połowę startego sera, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Odstawiam do przestygnięcia.. Marchewki kroję w plastry i wrzucam do rondla z pozostałym masłem. Podsmażam 5 minut, po czym dolewam sos sojowy i miód, dodaję posiekany czosnek, przykrywam i duszę 10 minut. Smaruję masłem naczynie do zapiekania, posypuję je bułką tartą, wykładam ryż, na niego marchewkę i pozostały starty ser. Łyżką robię dwa wgłębienia na jajka. Wstawiam naczynie do piekarnika na 20 minut (230 stopni), po tym czasie wbijam jajka, posypuję je lekko chili w płatkach i piekę do ścięcia się białek.