kwiatkibratki

kwiatkibratki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 922]

Zapiekanka mleczno-selerowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekanka mleczno-selerowa, zapiekanka mleczno-selerowa

Zapiekanka mleczno-selerowa

Składniki:

Zapiekanka mleczno-selerowa

 

  • 90 dag selera naciowego
  • 125 ml mleka 3,6%
  • 5 łyżek sera żółtego

 

  • zasmażka: 2 łyżki mąki i 2 łyżki masła

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka mleczno-selerowa
Oczyszczone łodygi selera pokroić na 6 kawałków. Delikatnie włożyć do osolonego wrzątku. Gotować pół godziny. Przygotować zasmażkę, czyli zasmażyć mąkę z masłem. Lekko podgrzać mleko, którym rozprowadzić zasmażkę. Dodać pół szklanki wywaru z selera. Posolić, popieprzyć. Odsączonego selera ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Zalać przygotowanym sosem. Zasypać serem. Zapiekać w temp. 220 st. C przez 10 minut.

Tagi:

sery ser seler