Sposób przygotowania:
Zapiekanka na kruchym cieście
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtko i łyżkę wody. posolić. Szybko zagnieść. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Boczek pokrajać w cienkie plasterki i lekko podsmażyć. Mleko wymieszać ze śmietanką i jajami. Przyprawić solą, pieprzem i utartą gałką muszkatołową. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować i ułożyć w tortownicy w ten sposób, aby przykryte nim było nie tylko dno, ale również i boki. Powierzchnię ciasta posmarowac pasztetem i przykryć plasterkami boczku, a następnie zalać mieszaniną mleka, śmietanki i jaj. Powierzchnię posypać utartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec.Podawać jako gorącą przystawkę, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.