Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zapiekanka z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zapiekanka z ugotowanego makaronu świderki i podsmażonego z cebulą, czosnkiem i papryczką pepperoni mięsa mielonego wieprzowego...

Zapiekanka z mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z mięsem

 

  • 40 dkg makaronu świderki
  • sól do smaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki pepperoni
  • olej do smażenia
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 4 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • pieprz do smaku
  • 30 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z mięsem
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i papryczkę posiekać. Cebulę, czosnek i papryczkę zeszklić na oleju. Dodać mięso, przyprawę do mięs i trochę soli. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Do mięsa dodać makaron, wymieszać. Jajka wbić do miseczki, rozbełtać, wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Makaron z mięsem przełożyć do naczynia do zapiekania, polać jajeczną mieszanką. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tarty ser rozłożyć na zapiekance. Wszystko zapiekać w 200 stopniach przez ok. 20-25 minut.
Zapiekanka z mięsem
Ugotowany w lekko osolonej wodzie i odcedzony makaron.
Zapiekanka z mięsem
Pokrojona cebula i posiekany czosnek z papryczką zeszklone na oleju.
Zapiekanka z mięsem
Ugotowany makaron wymieszany z podsmażonym mięsem rozłożony w naczyniu do zapiekania.
Zapiekanka z mięsem
Wierzch zapiekanki posypany tartym żółtym serem.