Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Zapiekanka z mięsem pod śmietanowo-serową kołderką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Prosta zapiekanka z mięsem pod kołderką ze śmietany i żółtego sera- idealna na obiad w więszym gronie.

Zapiekanka z mięsem pod śmietanowo-serową kołderką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z mięsem pod śmietanowo-serową kołderką

 

  • 60 dag surowej szynki

 

 

 

  • pomidorów z czosnkiem i oregano- zamiast domowych można opcjonalnie użyć kupnych np. z ziołami prowansalskimi

 

  • 25 dag sera żółtego

 

  • 1 średnia cebula

 

 

 

 

  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z mięsem pod śmietanowo-serową kołderką
Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut od momentu zagotowania. Odcedzamy, studzimy. Szynkę mielimy maszynką na drobnych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę. Po 60-90 sekundach dodajemy czosnek, a po kolejnych 30 sekundach mięso mielone. Co chwilę mieszając smażymy do momentu aż mięso straci kolor surowizny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pomidory krojone, dokładnie mieszamy.Duże naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym.Wykładamy połowę ziemniaków, pokrojonych w cienkie plastry. Na ziemniaki nakładamy całe mięso. Wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy pozostałymi pokrojonymi w plastry ziemniakami. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do śmietany wraz z gałką muszkatołową oraz imbirem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wylewamy na ziemniaki, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.Przed podaniem możemy posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Zapiekanka z mięsem pod śmietanowo-serową kołderką
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę. Po 60-90 sekundach dodajemy czosnek, a po kolejnych 30 sekundach mięso mielone.
Zapiekanka z mięsem pod śmietanowo-serową kołderką
Co chwilę mieszając smażymy do momentu aż mięso straci kolor surowizny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zapiekanka z mięsem pod śmietanowo-serową kołderką
Wykładamy połowę ziemniaków, pokrojonych w cienkie plastry. Na ziemniaki nakładamy całe mięso. Wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy pozostałymi pokrojonymi w plastry ziemniakami.
Zapiekanka z mięsem pod śmietanowo-serową kołderką
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do śmietany wraz z gałką muszkatołową oraz imbirem.