Sposób przygotowania:
Zapiekanka z mięsem pod śmietanowo-serową kołderką
Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut od momentu zagotowania. Odcedzamy, studzimy. Szynkę mielimy maszynką na drobnych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę. Po 60-90 sekundach dodajemy czosnek, a po kolejnych 30 sekundach mięso mielone. Co chwilę mieszając smażymy do momentu aż mięso straci kolor surowizny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pomidory krojone, dokładnie mieszamy.Duże naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym.Wykładamy połowę ziemniaków, pokrojonych w cienkie plastry. Na ziemniaki nakładamy całe mięso. Wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy pozostałymi pokrojonymi w plastry ziemniakami. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do śmietany wraz z gałką muszkatołową oraz imbirem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wylewamy na ziemniaki, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.Przed podaniem możemy posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.