jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Zapiekanka po włosku, z rybą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zapiekanka rybna, doskonała. Danie na obiad dla małych i dużych, o każdej porze roku. Danie na obiad bezmięsne.

Zapiekanka po włosku, z rybą

Składniki:

Zapiekanka po włosku, z rybą

 

  • 70 dag filetów rybnych flądra
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 3 pomidory
  • 15 dag sera mozzarella
  • natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki żółtego sera tartego
  • 4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka po włosku, z rybą
Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Pomidory umyć, pokroić na plastry grubości 1/2 cm.
Ser mozzarella pokroić w cienkie plasterki.
Natkę umyć, osuszyć, drobno pokroić.
Czosnek obrać, rozgnieść i wymieszać z pestkami słonecznika, natką pietruszki, starty żółtym serem, oliwą, dobrze rozetrzeć.
Połowę masy czosnkowej wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, na wierzchu położyć filety, na nich pomidory i ser mozzarella.
Przykryć pozostałą masą.
Wstawić do piekarnika, zapiekać przez 30 minut w temp. 220 stop. C.