iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zapiekanka z cukinii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna i aromatyczna zapiekanka idealna na obiad, kolację lub na luźne spotkanie ze znajomymi przy lampce wina.

Zapiekanka z cukinii

Składniki:

Zapiekanka z cukinii

 

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 duża marchew
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 5 pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 50 dag mięsa mielonego u mnie mięso z łopatki wieprzowej
  • przyprawy
  • 1 łyżka oleju
  • ser mozzarella

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z cukinii

ETAP 1:

Zapiekanka z cukinii
Cukinię opiec na grillu ja zrobiłam to na elektrycznym.

Cukinię umyć i razem ze skórką pokroić na cienkie plasterki takie około 1/2 cm grubości, posypać delikatnie solą oraz pieprzem i opiec na grillu lub patelni grillowej.

ETAP 2:

Zapiekanka z cukinii
Nadzienie nie musi zwarte i może być w nim troszkę płynu.

Paprykę i marchew pokroić w większą kostkę, a cebulę w drobną kosteczkę.

Olej wlać na patelnię i podgrzać na gorący olej wrzucić marchew po kilku minutach dodać do niej paprykę i cebulę chwilę razem podsmażyć, następnie dodać mięso mielone i czosnek pokrojony w plasterki oraz przyprawy 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczkę suszonej bazylii i szczyptę płatków chilli, całość dokładnie wymieszać i pod przykryciem dusić kilka minut do momentu zmięknięcia marchwi.

Pomidory obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę, dodać do mięsa i dusić około 10 minut, aż odparuje nadmiar płynu, a pomidory się rozpadną na koniec dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać.

ETAP 3:

Zapiekanka z cukinii
Ilość warstw zapiekanki zależy od wielkości naczynia

Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć warstwę cukinii i przykryć ją mięsem, układać warstwami do wyczerpania składników co ważne to ostatnia warstwa musi być z cukinii.

Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika i zapiec całość około 15 minut na 5 minut przed końcem pieczenia na wierzchu ułożyć ser pokrojony w plasterki.