Sposób przygotowania:
Zapiekanka z cukiniiETAP 1:
Cukinię umyć i razem ze skórką pokroić na cienkie plasterki takie około 1/2 cm grubości, posypać delikatnie solą oraz pieprzem i opiec na grillu lub patelni grillowej.
ETAP 2:
Paprykę i marchew pokroić w większą kostkę, a cebulę w drobną kosteczkę.
Olej wlać na patelnię i podgrzać na gorący olej wrzucić marchew po kilku minutach dodać do niej paprykę i cebulę chwilę razem podsmażyć, następnie dodać mięso mielone i czosnek pokrojony w plasterki oraz przyprawy 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczkę suszonej bazylii i szczyptę płatków chilli, całość dokładnie wymieszać i pod przykryciem dusić kilka minut do momentu zmięknięcia marchwi.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę, dodać do mięsa i dusić około 10 minut, aż odparuje nadmiar płynu, a pomidory się rozpadną na koniec dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać.
ETAP 3:
Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć warstwę cukinii i przykryć ją mięsem, układać warstwami do wyczerpania składników co ważne to ostatnia warstwa musi być z cukinii.
Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika i zapiec całość około 15 minut na 5 minut przed końcem pieczenia na wierzchu ułożyć ser pokrojony w plasterki.
SylaUla
zbysiowa