dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Zapiekanka rybna z ziemniakami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zdecydowanie moja najlepsza zapiekanka. Długo chodziła mi po głowie i szkoda że dopiero teraz ją zrobiłam. Na pewno powtórzę ją jeszcze nie raz :)

Zapiekanka rybna z ziemniakami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka rybna z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka rybna z ziemniakami
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Pora kroimy w piórka, pieczarki w plasterki a paprykę w kostkę. Na odrobienie oleju podsmażamy pora i dodajemy do niego pieczarki i dusimy razem aż woda odparuje. Patelnię zestawiamy z ognia, dodajemy paprykę, doprawiamy do smaku i całość mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. 2. Filety rybne rozmrażamy i dzielimy na mniejsze części a tak że solimy. Na druga patelnię wlewamy pół szklanki wody oraz sok z połowy cytryny i zagotowujemy. Następnie wkładamy kawałki ryby i gotujemy ok. 10 minut. W połowie czasu obracamy rybę. Osączamy z nadmiaru wody na papierowym ręczniku. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju. Na dnie układamy połowę ziemniaków pokrojonych w plasterki grubości ok. 0,5 cm i posypujemy ziołami. Na ziemniaki wykładamy połowę pieczarek a następnie rybę podzieloną na mniejsze części. Następnie wykładamy resztę pieczarek i przykrywamy plasterkami ziemniaków, które także posypujemy ziołami. Ziemniaki posypujemy serem startym na dużych oczkach tarki. Całość polewamy śmietaną wymieszaną dokładnie z jajkami, ziołami oraz doprawioną solą i pieprzem. Zapiekankę pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
Zapiekanka rybna z ziemniakami
Zapiekanka rybna z ziemniakami - pieczarki z papryką i porem
Zapiekanka rybna z ziemniakami
Zapiekanka rybna z ziemniakami - gotowany dorsz
Zapiekanka rybna z ziemniakami
Zapiekanka rybna z ziemniakami - składniki układamy warstwami