agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

zapiekanka rybna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

zapiekanka rybna.................

zapiekanka rybna

Składniki:

zapiekanka rybna

 

  • Dorsz ugotowany, grubo posiekany 3 szklanki
  • Czosnek roztarty 1 ząbek
  • Sos biały 2 szklanki
  • Ziemniaki ugotowane pokrojone na plasterki 6 sztuk
  • Żółty ser starty 1 szklanka
  • Masło stopione
  • Bułka tarta
  • Pomidor pokrojony na plasterki 3 sztuki
  • Zielona pietruszka posiekana

 

Sposób przygotowania:

zapiekanka rybna
Sos wymieszać z czosnkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno naczynia wlać odrobinę sosu, ułożyć warstwę ryby, a następnie warstwę ziemniaków, posypać połową ilości sera, polać sosem. Układać następne warstwy z ryby i ziemniaków, posypać serem, polać pozostałym sosem, posypać bułką tartą, skropić masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 225 stopni, piec do zrumienienia. Zapiekankę podawać w naczyniu w którym była przyrządzona przyozdobioną pomidorami i zieloną pietruszką.

Tagi:

sery sosy tarta ser