Sposób przygotowania:
Zapiekanka rybna z ziemniakami
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Pora kroimy w piórka, pieczarki w plasterki a paprykę w kostkę. Na odrobienie oleju podsmażamy pora i dodajemy do niego pieczarki i dusimy razem aż woda odparuje. Patelnię zestawiamy z ognia, dodajemy paprykę, doprawiamy do smaku i całość mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. 2. Filety rybne rozmrażamy i dzielimy na mniejsze części a tak że solimy. Na druga patelnię wlewamy pół szklanki wody oraz sok z połowy cytryny i zagotowujemy. Następnie wkładamy kawałki ryby i gotujemy ok. 10 minut. W połowie czasu obracamy rybę. Osączamy z nadmiaru wody na papierowym ręczniku. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju. Na dnie układamy połowę ziemniaków pokrojonych w plasterki grubości ok. 0,5 cm i posypujemy ziołami. Na ziemniaki wykładamy połowę pieczarek a następnie rybę podzieloną na mniejsze części. Następnie wykładamy resztę pieczarek i przykrywamy plasterkami ziemniaków, które także posypujemy ziołami. Ziemniaki posypujemy serem startym na dużych oczkach tarki. Całość polewamy śmietaną wymieszaną dokładnie z jajkami, ziołami oraz doprawioną solą i pieprzem. Zapiekankę pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
Nina W.
dagita
Bardzo dziękuję :) Zapiekankę polecam z czystym sumieniem bo mnie osobiście bardzo smakowała, a skoro smakowała także mojemu mężowi to na prawdę musi być dobra :) A to moja pierwsza zapiekanka z rybą i na pewno jeszcze inne wersje się tu znajdą :)
Netka