Sposób przygotowania:
Zapiekanka ryżowa z kolorowymi paprykami i wędliną
Papryki czyścimy i myjemy, osuszamy z wody i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Wędlinę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy pokrojone składniki przez około 5 minut. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wkładamy ugotowany ryż i lekko ugniatamy na całej powierzchni. Oprószamy przyprawami do smaku. Na ryż przekładamy przesmażone warzywa z wędliną, wyrównujemy masę na całej powierzchni. Posypujemy przyprawami. W miseczce mieszamy maślankę z jajkiem i polewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy startym serem i przyprawami. Formę do zapiekania wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia.