kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Zapiekanka ryżowa z kolorowymi paprykami i wędliną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną, pożywną i sycącą ryżową zapiekankę. Zapiekankę przygotowałam z paprykami i wędliną, a sos przygotowałam na bazie maślanki. Polecam.

Zapiekanka ryżowa z kolorowymi paprykami i wędliną Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zapiekanka ryżowa z kolorowymi paprykami i wędliną

 

  • 1/2 woreczka ugotowanego ryżu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 100 g wędliny
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki maślanki
  • 1 jajko
  • garść żółtego sera
  • forma do zapiekania
  • masło do formy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa z kolorowymi paprykami i wędliną
Papryki czyścimy i myjemy, osuszamy z wody i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Wędlinę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy pokrojone składniki przez około 5 minut. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wkładamy ugotowany ryż i lekko ugniatamy na całej powierzchni. Oprószamy przyprawami do smaku. Na ryż przekładamy przesmażone warzywa z wędliną, wyrównujemy masę na całej powierzchni. Posypujemy przyprawami. W miseczce mieszamy maślankę z jajkiem i polewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy startym serem i przyprawami. Formę do zapiekania wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia.
Zapiekanka ryżowa z kolorowymi paprykami i wędliną
Umyte i oczyszczone papryki kroimy w kostkę, cebulę w kosteczkę.
Zapiekanka ryżowa z kolorowymi paprykami i wędliną
Na patelni przesmażamy pokrojone warzywa i wędlinę.
Zapiekanka ryżowa z kolorowymi paprykami i wędliną
Ryż wkładamy do formy żaroodporne, oprószamy przyprawami.
Zapiekanka ryżowa z kolorowymi paprykami i wędliną
Smażone warzywa i wędlinę przekładamy na ryż.
Zapiekanka ryżowa z kolorowymi paprykami i wędliną
Na samym końcu polewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym serem.