Sposób przygotowania:
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem curry
Kurczaka myjemy i obieramy z błonek. Następnie kroimy go w średniej wielkości kostkę, dodajemy curry, paprykę słodką, sól, pieprz i olej, dokładnie nacieramy go przyprawami i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie podsmażamy kurczaka na patelni bez dodatku tłuszczu. Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach, a seler i korzeń pietruszki na drobniutkich oczkach. Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez 3-4 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową. W międzyczasie kroimy ser mozarella w kosteczkę lub ścieramy na tarce. Kukurydzę i czerwoną fasolę odcedzamy z zalewy i płuczemy. Jajka rozbełtujemy widelcem wraz z jogurtem naturalnym na gładką, jednolitą masę. Ugotowany ryż przekładamy do dużej miski, dodajemy starte warzywa, brokuła, mozarellę, kukurydzę oraz fasolę, podsmażonego kurczaka i wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy także rozbełtane jajka z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Zapiekankę pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni. Zapiekankę podajemy jeszcze ciepłą. Smacznego!