karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Zapiekanka ryżowa z parówką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna zapiekanka dla całej rodziny

Zapiekanka ryżowa z parówką

Składniki:

Zapiekanka ryżowa z parówką

 

  • 2 szklanki ryżu lub 2 woreczki ryżu
  • 2 papryki (obojętnie jaki kolor)
  • Cebula
  • 4 cienkie parówki
  • Puszka kukurydzy lub groszku (albo jedno i drugie)
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 30 dag startego sera
  • 1 jajo
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa z parówką
Ryż gotujemy. Parówki kroimy na talarki i podsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podduszamy na małym ogniu. Dodajemy paprykę (wydrążoną z pestek i pokrojoną w kostkę) oraz ogórki (pokrojone w kostkę). Na koniec dodajemy groszek i kukurydzę (albo tylko jedno w zależności kto jak lubi) i trochę startego sera. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch polewamy rozmąconym jajkiem i posypujemy startym serem. Zapiekamy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C lub 5 minut w kuchence mikrofalowej przy maksymalnej mocy.
Smacznego :)

Tagi:

ryż sery ser