KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Zapiekanka ryżowa z parówkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łatwa w przygotowaniu a zarazem smaczna ryżowa zapiekanka.

Zapiekanka ryżowa z parówkami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ryżowa z parówkami.

 

  • Ryż biały krótkoziarnisty 200 g
  • Parówka drobiowa lub
  • wieprzowa 3 szt
  • Ogórek konserwowy 4 szt
  • Ser żółty 30 dag
  • Majonez 1 łyżka
  • Ketchup do smaku
  • Papryka ostra mielona do smaku
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa z parówkami.
Ryż ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ogórki konserwowe pokroić w cienkie słupki. Z parówek zdjąć foliowe osłonki i pokroić wzdłuż w długie plasterki. Ugotowany ryż osączyć z nadmiaru wody. Brytfankę lub inne naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Na spód naczynia przełożyć ryż, dodać do niego pokrojone ogórki, przyprawić do smaku i wymieszać. Na ryżu ułożyć plasterki parówek. Parówki posmarować majonezem. Posypaćżółtym serem, polać ketchupem według uznania i posypać ostrą mieloną papryką. Zapiekać 30 minut.
Zapiekanka ryżowa z parówkami.
Parówki pokrojone i ogórki - składniki zapiekanki.
Zapiekanka ryżowa z parówkami.
Starty na dużych oczkach tarki ser żółty.
Zapiekanka ryżowa z parówkami.
Ryż zmieszany z ogórkami, parówki posmarowane majonezem...
Zapiekanka ryżowa z parówkami.
Zapiekanka przygotowana do zapchania w piekarnik.

Tagi:

ryż sery ser