Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Zapiekanka ryżowa z kapustą włoską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zapiekankę ryżową z kapustą włoską podawać jako samodzielne danie kolacyjne lub obiadowe.

Zapiekanka ryżowa z kapustą włoską

Składniki:

Zapiekanka ryżowa z kapustą włoską

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa z kapustą włoską
Ryż wsypać na wrzące mleko, zamieszać, zagotować, przykryć, zostawić na małym ogniu, na płytce ochronnej. Kapustę ugotować w osolonej, wrzącej wodzie, uważac, by jej nie rozgotować. Odcedzić, wystudzić, odcisnąć z wody, drobno pokroić. Masło rozetrzeć z żółtkiem, dodać kapustę, ryż, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Z białek ubić pianę, ostrożnie dodać do masy ryżowej. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć do niej ryż i zapiec w piekarniku. Podawać polany sosem np. pomidorowym.