Sposób przygotowania:
Zapiekanka a'la musaka
Bakłażana i cukinię umyłam, pokroiłam na plastry i rozłożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypałam tymiankiem, solą i pieprzem oraz skropiłam oliwą z czosnkiem. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekłam do zrumienienia.
Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na łyżce oleju. Następnie dodałam mięso mielone, doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam i smażyłam 10 minut mieszając. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam na plastry.
Naczynie żaroodporne wysmarowałam lekko olejem, na dnie ułożyłam połowę upieczonych warzyw. Na warzywa wyłożyłam mięso z cebulą. Następną warstwę stanowiła połowa pomidorów posypana sporą ilością oregano, solą i pieprzem. Na niej ułożyłam kolejną warstwę upieczonej cukinii i bakłażana. Na górze wylądowała reszta pomidorów, sól, pieprz i starty ser. Zapiekankę wstawiłam do rozgrzanego do 180 °C piekarnika i piekłam 20 minut.
Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na łyżce oleju. Następnie dodałam mięso mielone, doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam i smażyłam 10 minut mieszając. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam na plastry.
Naczynie żaroodporne wysmarowałam lekko olejem, na dnie ułożyłam połowę upieczonych warzyw. Na warzywa wyłożyłam mięso z cebulą. Następną warstwę stanowiła połowa pomidorów posypana sporą ilością oregano, solą i pieprzem. Na niej ułożyłam kolejną warstwę upieczonej cukinii i bakłażana. Na górze wylądowała reszta pomidorów, sól, pieprz i starty ser. Zapiekankę wstawiłam do rozgrzanego do 180 °C piekarnika i piekłam 20 minut.